СЕВЕРОИЗТОЧНО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ ДП ШУМЕН

СЕВЕРОИЗТОЧНО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ ДП ШУМЕН

ул. Петра 1
Шумен,
България
26.93551
43.2674984
UserLikes
Име: СЕВЕРОИЗТОЧНО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ ДП ШУМЕН
Адрес: Шумен, ул. Петра 1
Телефони: text to image
Факс: text to image
Уеб сайт: http://www.dpshumen.bg
E-mail: text to image
Отрасъл: Горско стопанство
Дейност:

Североизточно държавно предприятие

Ключови думи: североизточно държавно предприятие, шумен, горски стопанства, ловни стопанства, гори

СЕВЕРОИЗТОЧНО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ ДП ШУМЕН

За нас

СЕВЕРОИЗТОЧНО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ ДП ШУМЕН 
Североизточно държавно предприятие ДП – гр. Шумен (СИДП ДП – Шумен) е регистрирано в търговския регистър на 8 юли 2011 г. 

Предприятието управлява държавните горски територии в четири административни области – Шумен, Варна, Добрич и част от Търговище. В състава му влизат 16 териториални поделения, от които 11 държавни горски стопанства и 5 – държавни ловни стопанства. 

Общата площ на държавните горски територии, включени в района на дейност на СИДП ДП - Шумен, е 287 892 ха, като залесените горски територии възлизат на 94 % с площ от 271 222 ха. Общият запас на дървостоите възлиза на 36 млн.куб.м, като средногодишното ползване на дървесина от държавните горски територии е 520 хил.куб.м. Предприятието разполага и с 9 горски разсадника, от които 2 са с национално значение. Броят на произведените фиданки възлиза на 2,5 млн. 

Флора 
Разнообразните природоклиматични условия благоприятстват развитието и разпространението на много дървесни и храстови видове, които формират разнообразни по състав, възраст, строеж и състояние насаждения. 

С най-голямо участие в залесената площ са горите от цер, дъб, обикновен габър, източен бук, липа, акация, черен бор и ясен. Изкуствено са внесени чрез залесяване белия и черния бор, които заемат 9,6% от площта, бялата акация - 10% и червения дъб - 2,5%. Важно място заемат и защитните горски пояси, разположени на територията на области Добрич и Шумен. 

В обхвата на СИДП ДП – Шумен има голямо разнообразие от защитени територии и обекти, сред които са два природни парка - Природен парк „Златни пясъци“ и Природен парк „Шуменско плато“, три резервата – „Камчия“, „Калиакра“ и „Букака“, осем поддържани резервата, както и множество защитени местности, природни забележителности и обекти. През територията на СИДП ДП минава пътя за сезонна миграция на птиците ВИА ПОНТИКА, който е от национално, общоевропейско и световно значение и е обект на засилен научен интерес и международна юридическа защита. 

Фауна 
Разнообразните природоклиматични условия в СИДП ДП – Шумен и богатата растителност, са естествена основа за разпространението на много видове птици и бозайници, част от които са обект на лов. 

Най-разпространените видовете дивеч, които са обект за лов и ловен туризъм, са благородният елен, сърната и дивата свиня, заек, яребица и фазан. Интерес представляват също муфлонът, еленът лопатар, пъдпъдъкът и водоплаващият дивеч. За запазване и обогатяване на видовото разнообразие на дивеча, за неговото възпроизводство и разселване и за подобряване на трофейните му качества са създадени пет държавни ловни стопанства – териториални поделения на СИДП ДП – Шумен, а именно: ДЛС Черни Лом – гр. Попово, ДЛС Паламара, ДЛС Балчик, ДЛС Шерба и ДЛС Тервел. Първенци сред държавните ловни стопанства са ДЛС Черни Лом – гр. Попово, ДЛС Балчик и ДЛС Шерба. Дивечът в трите ловни стопанства е с отлични трофейни качества, като голяма част от трофеите са получили златни медали по СІС. то голяма част от трофеите са получили златни медали по СІС.





 

Открийте ни в Google+